Felvételi tájékoztatók 2018

Tisztelt Szülők! Kedves édeklődő Diákok! A 2018-2019-es tanévben induló képzéseinkről és a felvételi eljárással kapcsolatos információk ezen a linken érhetők el >>

1% a Táncsics Alapítványnak

KÖSZÖNJÜK, HOGY ADÓJÁNAK 1%-ával A TÁNCSICS ALAPÍTVÁNYT TÁMOGATJA! 
Adószámunk: 18674657-1-13
Táncsics Alapítvány | 2370 Dabas, Szent István tér 2.


Oszd meg a facebook-on!

Minden cikkünk elejére elhelyeztünk egy facebook plugint, amivel "lájkolhatók" a tartalmak. Ha tetszik a cikk, nyomd meg a gombot, így ismerőseid is elolvashatják a facebookon!

Madarat tolláról- avagy madárlátta iskola Dabason
Megtekintve: 4776 alkalommal
Írta: admin   
2016. szeptember 06. kedd, 09:07

„A matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben” című Nemzeti Tehetség Program által meghirdetett pályázat keretében iskolánk a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium a "Madarat tolláról – avagy madárlátta iskola Dabason"elnevezésű pályázatával nyert.

A 60 órás komplex tehetséggondozó programban 12 tanuló vett részt, akik betekintést nyertek a madarak életébe, a madárvédelem fontosságába. Öveges Laboratóriumban kísérletezhettek, melynek különlegessége, hogy nemzetközi laborórákon vettek részt, a Finnországból érkezett tanulókkal és tanáraik társaságában. A korszerű eszközökkel a szerves vegyületek kimutatását és élettani vizsgálatokat végeztek, a kémia laborban színes csapadékokkal kísérleteket, valamint saját készítésű krémet készítettek.

Komplexitását a művészet bevonásával tettük egésszé, nem maradt el a művészeti, esztétikai élményeket nyújtó kiállítás sorozat, amelyben az Ócsai Tájvédelmi Körzet védett állatait, növényeit bemutató fotókiállítás, a gimnázium tanulói által „Az év madarai 1979-2016-ig” megrajzolt alkotások és a repülés könnyedségét illusztráló festett selyemképek színesítették iskolánkat. Tanulóink munkáit örömmel és elismeréssel fogadtuk.

A projekt részét képezték a tanulmányi kirándulások, melynek keretében ellátogattunk a Hortobágyi Nemzeti Parkba, Tisza tavi Ökocentrumba, Hortobágyi Madárkórházba, ahol az állatorvosi szakma „madárgyógyító” tevékenységét ismerték meg. Összehasonlították a pusztán élő, a vizek és vízpartok valamint az ártéri területek madárvilágát, táplálkozási szokásaikat, életmódjukat. A madarak repülésének fizikáját és a repülés történetét, technikai hátterét hallgatták meg a témahéten a tanulók, majd ellátogattak az Aeroparkba és a Liszt Ferenc Repülőtérre, ahol a repülés mindennapjait és az itt dolgozó szakemberek munkáját figyelhették meg. Dabasi helikopter feltalálót látogattunk meg, akinek egyedülállóak az újításai munkája és elhívatottsága példaértékű. A „Madarak és fák napja” alkalmából az Újlengyeli Általános Iskolával közösen megrendezett projektzáró keretében mindkét iskola tanulói a madarak, fák és a természetvédelem jegyében élményeik és tapasztalásaik alapján előadásokat tartottak. A projekt témája, átfogó kezdeményezéssé vált, mert nemcsak a 12 tanulót, hanem az egész iskolánkat és a környékbeli iskolák tanulóit, pedagógusait is érintette. Köszönet és hála mindazoknak a pedagógus kollégáknak, akik segítették és támogatták munkájukkal ezt a programsorozatot.

Hádáné Fehértói Lívia

projekt koordinátor

emet logo szines emmi logo
ofi logo alap fekvo tehetsegprogram logo1