Felvételi tájékoztatók 2018

Tisztelt Szülők! Kedves édeklődő Diákok! A 2018-2019-es tanévben induló képzéseinkről és a felvételi eljárással kapcsolatos információk ezen a linken érhetők el >>

1% a Táncsics Alapítványnak

KÖSZÖNJÜK, HOGY ADÓJÁNAK 1%-ával A TÁNCSICS ALAPÍTVÁNYT TÁMOGATJA! 
Adószámunk: 18674657-1-13
Táncsics Alapítvány | 2370 Dabas, Szent István tér 2.


Oszd meg a facebook-on!

Minden cikkünk elejére elhelyeztünk egy facebook plugint, amivel "lájkolhatók" a tartalmak. Ha tetszik a cikk, nyomd meg a gombot, így ismerőseid is elolvashatják a facebookon!

„Mézesmadzag rég elfogyott"- befejeződött a Mézesmadzag projekt
Megtekintve: 17052 alkalommal
Írta: admin   
2014. november 13. csütörtök, 11:44

IMG 1654A Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett „ A matematikai, a természettudományos és a műszaki, informatikai kompetenciák, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben"( NTP-MTI-13) 30 órás tehetséggondozó pályázat által lehetőség nyílt egy természettudományos program szervezésére.

A Mézesmadzag program keretében az év végi nagy hajrában tíz diákkal a tudomány ösvényein lépkedve betekintést nyertünk a méhek társadalmába és a tapasztalásaink rávetítettek a méhek példaértékű tulajdonságaira, az önzetlen áldozatkészségükre, társas szellemükre. Ökológiai egység részeként néztük meg pótolhatatlan szerepüket. A bakonybéli és a gödöllői tanulmányi kirándulások alkalmával összehasonlításokat tettünk a Dabas környéki méhlegelőkkel összevetve.

Az ember és a méhek kapcsolatát vezettük végig, ősidőktől-napjainkig a méhészkedés tevékenységének tükrében. A tanulók méhészekhez látogattak el, melynek kapcsán vagy egy pergetésnek, vagy éppen egy rajzásnak a tanúi lehettek.

A programelem egyik egységét képezte a méz kémiai és fizikai tulajdonságainak vizsgálata, valamint a mézproduktumok megismerése és azok hatásainak fontossága, melyet a Gödöllői Méhészeti Intézet laborjában a vegyészek és kutatók vezetésével is láthattunk, majd mindezt a saját lehetőségeink birtokában mi is elvégeztünk az iskolánk laborjában.

Feltérképeztük a méhlegelőket, a Bakony szívében medvehagyma ligetben jártunk és összehasonlítottuk az alföldi méhlegelők természeti adottságaival.

Az iskolai kaptárunkat ötödikeseink szegezték össze, a kaptár típusok közül a fél Nagy Boconádit, melyet előzőleg, a Gödöllői Méhészeti Múzeumtárban láthattunk teljes felszereltségével.
A programsorozat végső akkordjaként a tanulók megszervezhették saját tudományos napjukat, nemcsak szervezőként és házigazdaként, hanem a meghívott tudományos előadókat követően, mint kis tudóspalánták saját előadóként mutathatták be témáikat.

A témához kapcsolódó filmvetítéssel zártuk az évet.

A programban résztvevő diákok:
Pongor Barka
Pásztor Sára
Mráz Jázmin
Zsíros Boldizsár
Bálint András
Greksa Lilla
Bartha Dorina
Garajszki Máté
Ekrik Ákos
Háda Zsófia

A résztvevő diákok saját írásaikból és az ismereteik alapján elkészítették a tájékoztató füzetüket.
Ebből a kiadványból közlünk egy-egy cikket: Zsíros Boldizsár és Pongor Barka 7. évfolyam tanulói

Támogatók:

emet logo szines emmi logo
ofi logo alap fekvo tehetsegprogram logo1

Képgaléria: